Return to Random stuff

Spaans rijbewijs aanvragen

Bij het emigreren naar Spanje horen een aantal zaken die na verloop van tijd geregeld moeten worden. Het omzetten van je Nederlands rijbewijs naar een Spaanse Permiso de Conducción is er zo één.

In principe kun je je Nederlands rijbewijs in Spanje blijven gebruiken. Een aantal jaren geleden verplichtte Spanje wel dat je binnen twee jaar een Spaans rijbewijs moest hebben, maar deze verplichting is op last van de EU teruggedraaid. Echter, er komt een keer een dag dat je Nederlandse rijbewijs verloopt en je een nieuwe dient aan te vragen.

Ben je een ingezetene in Nederland, dan sta je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en dien je daar je rijbewijs te verlengen en krijg je een Nederlands rijbewijs. Ben je een Spaans ingezetene, dan dien je dit in Spanje te regelen. In 2019 is mijn Nederlands rijbewijs verlopen en heb ik uitgezocht hoe ik een Spaans rijbewijs kon aanvragen. Achteraf viel de hele procedure mee, maar het was erg onduidelijk wat nu precies te doen. Hieronder volgen de stappen die ik heb ondernomen om een Spaans rijbewijs te bemachtigen.

  1. Vraag tijdig een echtheidsverklaring aan van je rijbewijs. Dit doe je bij het RDW. Deze echtheidsverklaring geeft aan dat jouw rijbewijs echt is. Het maakt niet uit of deze verlopen is.
  2. Maak een afspraak of ga langs bij een erkende médico voor een medische keuring. Voor een lijst met erkende médico’s, klik hier, en download de pdf. (Ik link niet naar de pdf omdat deze regelmatig wordt bijgewerkt) Als je al een Spaans rijbewijs hebt, kunnen ze daar ook gelijk een nieuw rijbewijs voor je aanvragen nadat ze de keuring hebben uitgevoerd. Voor het aanvragen van een Spaans rijbewijs heb je een bewijs nodig dat je de keuring goed hebt doorstaan.
  3. Pasfoto maken, spreekt voor zich.
  4. Empadronamiento regelen. Waar het op neer komt is dat je een officieel document laat zien met je adresgegevens. Mijn empadronamiento kwam uit 2016, maar de gegevens waren nog in orde.
  5. Afspraak maken bij het Spaanse Dirección General de Tráfico (DGT). Op deze site ga je naar Solicitud de cita previa. Op deze pagina (verborgen onder ¿Qué necesitas para solicitar una cita?) staat de optie Renovación de permisos de conducción (solo UE/EEE) Deze optie kies je omdat je een Nederlands rijbewijs wil omzetten/verlengen naar een Spaans rijbewijs. Deze pagina geeft ook aan wanneer je je rijbewijs zou moeten omzetten. (hier staat ook de 2 jaar termijn beschreven voor rijbewijzen die langer dan 15 of 5 jaar geldig zijn, maar dit geldt NIET voor een Nederlands B rijbewijs) Onder de overige opties staat wat je verder nog nodig hebt bij de aanvraag en geeft informatie omtrent de betaling. Het maken van de afspraak doe je hier. Op deze pagina selecteer je het kantoor waar je een afspraak wil maken. Dit kan gelukkig in elke provincie in Spanje en hoeft dus niet in je eigen provincie. Dit kan handig zijn indien het kantoor in je eigen provincie vol zit. Het kantoor in Madrid staat bekend vanwege het chronisch tekort aan slots, dus als je heel snel een rijbewijs nodig hebt, ga niet naar het kantoor in Madrid maar ga ergens anders heen. Vervolgens selecteer je de optie Renovación de permisos de conducción (solo EU/EEE). Vervolgens selecteer je het land van afgifte van je rijbewijs, Países Bajos, en klik op continuar. Als je geluk hebt werkt de website en geeft het aan of je bij dat kantoor een Europees rijbewijs kan omzetten naar spaans. Er moet een sectie zijn ‘Área: Conductores‘ en daarin moet ‘Trámites de canjes de permisos europeos y de Andorra, Corea, Japón, Mónaco y Suiza.‘ vermeld staan. Is dit het geval, klik dan op continuar. Op het volgende formulier vul je al je gegevens in en klik op solicitar. Hier kun je een tijdslot reserveren. Hebben ze geen plaats in de nabije toekomst, zoek dan een ander kantoor op. In mijn geval was al snel duidelijk dat Madrid geen optie was en ben ik op zoek gegaan rondom Madrid. Uiteindelijk had ik een afspraak in Ávila en later vond in nog een slot in Salamanca voor diezelfde week. Vervolgens heb ik de afspraak in Ávila weer geannuleerd. Even goed zoeken dus. Als alles goed gaat ontvang je per email een pdf bestand met de bevestiging en informatie over het betalen van de kosten.
  6. Ga naar het DGT kantoor waar je je afspraak hebt staan. Neem je paspoort, NIE, rijbewijs en alle andere documenten mee, inclusief een aantal kopieën van elk document, paspoort, NIE en rijbewijs. Het blijft natuurlijk Spanje 😉 Zorg ook dat je dit document hebt ingevuld voor zover mogelijk. Mocht iets niet duidelijk zijn, dan helpen ze je daar mee. Na het betalen van de kosten voor het rijbewijs (kan meestal met je credit/debit kaart) en het ondertekenen van de juiste documenten, wordt je rijbewijs ingenomen. Na ongeveer een week bellen ze je op en kun je je tijdelijke rijbewijs ophalen. Letop: dit rijbewijs is alleen geldig in Spanje. Er staat ook niet op hoelang je je rijbewijs al hebt, dus dit kan mogelijk ook problemen geven bij het huren van een auto.
  7. Na een paar weken ontvang je je Spaanse rijbewijs per post.

Dit is de procedure die ik in 2019 heb gevolgd om mijn verlopen Nederlandse rijbewijs om te zetten naar een Spaanse. Wat ik niet goed heb begrepen van de mensen van het DGT was dat ik bij mijn tweede afspraak slechts een tijdelijk rijbewijs zou krijgen, maar uiteindelijk ging het erg soepel. Ik heb de tweede keer geen officiële afspraak gemaakt, maar ben op goed geluk naar het kantoor gegaan. Binnen een paar minuten stond ik al weer buiten met een tijdelijk rijbewijs. Bijkomend voordeel was dat we er een mooi weekend Salamanca van hebben gemaakt.